Last Updated on 31. januar 2016 by thrust
Østjylland – Bornholm – Vendsyssel – Møn og Lolland Falster – Sønderjylland
Indhold
1990 – Østjylland –
Turen, som var arrangeret af Alice Mouritsen og Klaus Brandt, foregik den 25. og 26. august og havde sit udgangspunkt på Ebeltoft vandrehjem. Efter Ebeltoft gik turen forbi det meget omtalte Øer Maritime Ferieby og videre mod Helgenæs og Mols Bjerge. Her kom der en del grusvejskørsel på den smukke tur ned gennem Toggerbo (den eneste “by” i bjergene) og op til Agn. Efter at have passeret Kalø Slotsruin kørtes der gennem Rønde og ud forbi Kalø Gods. Derefter forbi Jyllands eneste rundkirke i Thorsager, og derfra ud langs kysten til frokostbordet på Gl. Løgten Strandkro. Efter frokosten blev kysten forladt og det gik vestpå, hvor der blev gjort holdt ved Korsholm – cirka halvvejs på lørdagsturen. Derefter sydpå til den smukke Harlev Mølle. Efter ønske fra flere MCTCmedlemmer gik turen herfra videre forbi Pinds Mølle og gennem Jeksendalen, før man kom rundt om Knudsø ved Ry og til Himmelbjerget. Her var der lejlighed til en lille gåtur, før der blev kørt rundt om Mossø og videre til Skanderborg Vandrerhjem, hvor der blev overnattet. Menuen om aftenen var ris og kødsovs.
Søndag var første stop Ejer Baunehøj. Kort efter blev der standset igen ved en lille udsigtsperie, før man fortsatte østpå til Moesgård Gods med besøg på Forhistorisk Museum. Der blev tid til at kigge på Grauballemanden og de andre spændende udstillinger fra det tidlige Danmark. Derefter sydpå til Norsminde Havn til afsluttende middag på Norsminde Gl. Kro. Menuen var her hjortefrikadeller med kartofler, rosenkål, agurkesalat og syltetøj. Derefter kaffe og kage. For særligt interesserede var der desuden mulighed for at tage MCTC’s nye kontor i Højbjerg i øjesyn.
Deltagerprisen (fredag aften til søndag) var 393 kr. Vejret: lidt regn først på lørdagen; derefter solskin. For første gang blev der optaget en videofilm om turen. Der var omkr. 70 motorcykler og ca. 100 deltagere med på turen. Se TN nr. 3, 4 og 7 1990.
1991 – Bornholm –
Turen var arrangeret af Klaus Brandt, Låsby og fandt sted 23. til 25. august. Første ophold lørdag blev efter få kilometers kørsel ad den meget smukke nordkystvej: Helligdomsklipperne. Her var der mulighed for at komme ned til vandet og se de forskellige klippeformationer og huler (ovne). Næste ophold var ved Østerlars kike. Derfra kørte man ad meget små veje op til nordøstkysten, gennem nogle maleriske byer til Neksø havn og frokosten. Den blev holdt på “Forellen” og var en fin blanding af forskellige røgede fiskevarer og en mere ordinær dansk frokost. Eftermiddagens første pause blev, efter kørsel gennem Almindingen, Rytterknægten (162 m.). Turen gik videre gennem Almindingen forbi Vestermarie og til bilmuseet Sønderborg Auto i Åkirkeby (nu Bornholms bilmuseum). Gennem hedelandskab og klitter nåede man derefter til Dueodde med den pragtfulde strand. Der var også mulighed for at komme de 193 trin op i fyret for at nyde udsigten. Paradisbakkerne og Rutsker Højlyng gennemkørtes, og der blev gjort ophold ved rokkestenen. Aftensmaden blev indtaget på pension Violgården i Sandvig, hvor der også blev overnattet.
Søndagens første seværdighed var Hammershus borgruin, hvor der var afsat en del tid. Derefter ad en kort grusvej gennem Finnedalen til Vang og videre sydpå til Arnager, hvor frokosten (madpakken) kunne indtages. Herfra gik turen til Rønne og færgen til Ystad.
Deltagerprisen var 900 kr. incl. færge fra Dragør til Limhamm og Ystad til Rønne (begge retur). Bornholmerne kunne deltage for 400 kr. Vejret var fint dansk sommervejr med en byge efter frokosten om lørdagen. Der deltog godt og vel 65 motorcykler fra fastlandet. Se TN nr. 3, 4, 5 og 7 1991.
1992 – Vendsyssel –
Turen var arrangeret af Klaus Brandt, Låsby og fandt sted d. 21. til 23. august. Udgangspunktet var vandrehjemmet i Rebil. Lørdag morgen kl. 8 var der afgang. Derefter kolonnekørsel gennem Vildmosen til den lille færge fra Egense til Hals. Lørdagens første ophold var ved Hals Skanse, hvor der var et lille museum. Ad småveje gik det nordpå forbi Dronninglund, udsigts- og og højdepunktet Knøsen til et lækkert ta’ selv bord på Kirkholt Kro. TV2 stødte også til og lavede nogle optagelser. Efter frokosten fortsattes mod Øksnebjerg med storslået udsigt. Kolonnen kom desværre ind i et cykelløb, hvilket dog forløb uden nævneværdige problemer. Derefter ad meget små snoede veje til Strandby kirke med sin særprægede arkitektur. Råbjerg mile (vandrerklitten) blev næste stop. Der var afsat en time til klatring i det meget fine sand. Sidste stop var Gl. Skagen vandrerhjem, hvor aftensmaden og overnatningen foregik.
Efter morgenmaden søndag blev kursen sat mod turens absolutte højdepunkt – Ørnereservatet ved Tuen, hvor familien Wenzel holdt specielt åbent for deltagerne. Der var mulighed for på nært hold at se havørne, kongeørne og mange andre rovfugle blive fodret. Her var der afsat godt en time til opholdet. Næstsidste stop var ved Lønstrup, hvor fiskerbådene trækkes op på land. Derefter gik det sydpå mod Løkken. En køretur på stranden måtte opgives p.g.a. det dårlige vejr. Så derfor gik det ad landevejen til Grønhøj. Turen sluttede med en fin frokost på Fårup Skovhus. Menuen var grillet skinke med masser af tilbehør. Derefter kaffe og te.
Pris for arrangementet fra fredag til søndag var 480 kr pr. person. Deltagere, der mødte lørdag morgen kunne slippe med 375 kr. Turen 1992 var præget af udbredt regn. Det regnede stort set hele tiden. Optagelserne til fællesturvideoen blev derfor ikke til noget. Der deltog 132 på turen og der blev talt 114 motorcykler. Se TN nr. 4 og 6 1992.
1993 – Herregårdstur –
Turen var arrangeret af Kim Valbjørn, Brønshøj. På turen fik vi besøgt både Møn, Falster og Lolland. Fællesturen 1993 havde sit udgangspunkt på Møns Klint Vandrehjem. Første pause var på Farø ved Farøbroerne hvorefter det gik mod Stubbekøbing og veteranmotorcykelmuseet (billedet til højre). Museet åbnede første gang i 1977 og indeholder 120 maskiner samlet af malermester Erik Nielsen i Karleby, som døde i 2001. Besøg Stubbekøbing Motorcykel- og Radiomuseums hjemmeside. (Er man interesseret at støtte op omkring museet – og bl.a. få rabat på indgangen – så kan man for et beskedent beløb blive medlem af museets venskabsforening. Foreningen tager sigte på at videreføre museet i Erik Nielsens ånd så bl.a. bygninger kan forbedres og således at den unike samling forbliver intakt). Efter museet gik det østpå forbi Næsgård landbrugsskole på Nordøstfalster; tværs over Falster til frokost på Motel Guldborg i Guldborg på Østlolland. Derefter via Sakskøbing til et besøg i Knuthenborg Park. Derefter til vores næste overnatningssted på Sydlolland; nemlig feriestedet Lalandia, hvor overnatningen var i hytter. Om aftenen spiste vi på Danhotel i Rødbyhavn.
Morgenmaden søndag morgen var forlods blevet placeret i Hytterne af MC-klubben Unicorn. Efter at have pakket sit grej gik det syd om Maribo til Pederstrup Gods (billedet til venstre). Derefter til Kragenæs og Ravnsborg bakker og til Maribo Domkirke. Her var vi alle blevet inviteret til bryllup idet turens arrangør, Kim blev gift med sin Anne Marie (billedet herunder). Efter Maribo gik turen til Ålholm bilmuseum, hvor afslutningsmiddagen ventede.
Vejret startede med finregn om fredagen. Ellers fint sommervejr med sol og skyer resten af weekenden. Deltagerprisen var 485 kr (børn fra 5 til 12 år: 385 kr). Der deltog 168 personer på turen. Se TN nr. 3 og 6 1993.
1994 – Sønderjylland –
Turen var arrangeret af Svend Christensen, Augustenborg. Fællesturen 1994 foregik på Als samt i Sønderjylland omkring den Dansk/Tyske grænse. Overnatningen var begge dage på Sønderborg Vandrehjem.
Efter en tur rundt på Als, hvor vi bl.a. passerede Nørreskoven og Vibæk Vandmølle kunne vi holde vores første pause i Augustenborg. Tilbage over Alssundbroen fortsatte vi via Blands og Varnæs til Kødekro Kro hvor frokosten blev indtaget. Derefter via Hærvejen stik syd til Frøslevlejren, som var nasisternes opsamlingslejr under 2. verdenskrig. Efter pause der gik turen langs kystvejen til Broager og Cathrinesminde Teglværk (billedet til højre). Sidste etape om lørdagen gik til Museet ved Dybbøl og Dybbøl Mølle. Folk fandt selv tilbage til Sønderborg Vandrehjem derfra.
Om søndagen gik turen stik vestpå hvor vi efter Gåsten og Kiplev holdt en pause i Tinglev. Derfra igennem Tønder og Møgeltønder til Højer og Vidå Slusen hvor der igen var pause. Turen sluttede i Rudbøl med afslutningsmiddag i Rudbøl Grænsekro (nederste billede).
Deltagerprisen var 475 kr fra fredag (børn fra 2 til 12 år: 400 kr). Deltog man fra lørdag morgen var priserne henholdsvis 360 kr og 300 kr. Om fredagen kom der nogle gevaldige byger. Lørdagen startede i silende regn, men klarede op hen ad formiddagen. Om eftermiddagen fint sommervejr, men igen byger sidst på eftermiddagen. Søndag var ret blæsende med en del regnbyger mellem solstrejfene. Der var omkr. 200 deltagere på fællesturen 1994. Se TN nr. 3, 4 og 6 1994.