Ture 2005 – 2009

Last Updated on 18. januar 2015 by thrust

Grænselandet – Lammefjorden – Horsens og omegn – Ringkøbing Fjord rundt – Hærvejen


2005 – Grænselandet –

f05-02Turen var arrangeret af Svend Christensen og Mette og Mathias Matthiesen. Overnatningsstedet begge dage var Tønder Vandrehjem. Det var nyt i fællestusammenhæng, at turen gik til udlandet. Fra Tønder kørtes lørdag morgen direkte til grænsen ved Rudbøl og ad de Nordtyske små og snoede veje til en kort pause i havnebyen Dagebüll. Herefter videre til Husum´s gamle havn. Efter en kort pause her kørtes videre til målet for turen: Friedrichstadt og frokoststedet, Hotel Holsteinisches Haus i Friedrichstadt. Efter frokosten var der planlagt sejlads i byens kanalsystem; de såkaldte “Grachter”. Varighed ca. 1 time. Friedrichstadt bliver også kaldt Schleswig-Holstein’s Venedig på grund af kanalerne. f05-06Efter nogle timer blev forhjulene vendt mod nord, og med et par stop undervejs kørtes tilbage til Tønder. På hjemturen var der inden grænsen mulighed for at proviantere. Søndag bragte turdeltagerne ud til vadehavet og med en lille pause i omegnen af Skærbæk samt ved Kammerslusen nåede flokken frem til Ribe´s centrum hvor der var en pause på omkr. en time. Efter Ribe gik turen videre til en kort pause ved Jels Voldsted, hvorefter fællesturen 2005 sluttede med middag på Den Gamle Grænsekro ved Christiansfeldt.
f05-10Deltagerprisen var 750 kr fra fredag (for alle over 12 år); 650 kr for børn 2 til 12 år. Der var ingen særskilt pris for lørdag-morgen-deltagere. Deltagerantalllet på fællesturen 2005 var 106 på omkr. 63 motorcykler. Lørdagen startede med overskyet og lidt småregn en kort overgang. Derefter viste vejret sig fra den mest positive side med behageligt varmt vejr og sol. f05-18Søndag startede noget tåget, men tågen lettede op ad formiddagen hvorefter resten af dagen bød på varme (omkr. 25 grader) og solskin.f05-19

f05-21

Kommentarer til fællesturen
Kolonnekørslen var tilrettelagt lidt anderledes end de tidligere år. Det tyske politi var ikke særlig vild med kolonnekørsel, så derfor valgte arrangørgruppen at al kørsel skulle foregå i mindre grupper med en frontkører forrest. Gruppen havde ikke status som kolonne, men fulgte de almindelige regler ved passage af kryds og andre steder, hvor der var vigepligt. Erfaringerne med denne kørselsform var overvejende gode og det er tænkeligt at kørslen 2005 (med diverse justeringer) vil danne model for efterfølgende ture.

2006 – Lammefjorden –

f06-2320Turen var arrangeret af Kai Andersen. Kalundborg Vandrehjem lagde begge dage senge og ly til turdeltagerne. Første etape om lørdagen bragte deltagerne ud i marsklandskabet ved Vesterlyng og til det kuperede område ved Veddinge Bakker hvor der flere steder var storslået udsigt ud over Lammefjorden. Efter en pause ved Fårevejle Kirke (til venstre) videre til Lammefjordens eneste by: Fårevejle Stationsby, gennem Asnæs med kørsel langs Nordkanalen – igen op i det kuperede område ved Høve og til slut til frokoststedet. Restaurant Anneberg (herunder) lidt syd for Nykøbing hvor menuen var følgende: 2 slags sild, Fiskefilet, Marineret laks, Fisketerrine, Hønsesalat, Blandet salat, Ribbensteg, Skinke, Mørbradbøf samt ost. f06-2327Efter frokosten via Siddingedæmningen videre til Lammefjorden og til Audebo Pumpestation hvor anlægschef Finn Pedersen (herren med megafonen) fortalte om Lammefjordens historie. I pumpehusene var der en lille fin udstilling om tørlægningen. Vejret, som indtil nu havde været fint godt sommervejr viste sig nu fra den vådef06-2358 side idet det herefter regnede på det meste af turen tilbage til Kalundborg. Aftensmaden på vandrehjemmet bestod af Oksetyndsteg m. braskartofler og diverse tilbehør. Derefter chokoladekage med is. Om aftenen blev der afholdt amerikansk lotteri hvor gevinsterne var en næsten overdådig mængde af spons, som var indhentet fra nær og fjern. Søndag gik det igen østpå gennem skovområdet ved Bjergsted og til Andelslandsbyen Nyvang, som ligger lidt uden for Holbæk. f06-2357Her kunne deltagerne stifte bekendtskab med en rigtig smed i arbejde, et mejeri og et autentisk husmandssted, som der lå rigtig mange af i starten af forrige århundrede. En gammeldags Brugs manglede heller ikke. Det meste på Nyvang bliver brugt til sit egentlige formål: Smeden kan man bestille arbejde hos – mejeriet fremstiller mælk, smør og ost en gang om ugen og i Brugsen kan man køber ting man ikke troede stadig fandtes. Efter Nyvang gik turen over Munkholmf06-2339broen og sydpå til afslutningsstedet: Gyrstinge Skovkro. Igen åbnede himlens sluser sig i en gedigen tordenskylle. Gyrstinge skovkro diskede op med deres store søndagsbuffet, som indeholdt mange retter herunder specialiteter som æbleflæsk, pandekager og flere typer fromage. I prisen var desuden kage og kaffe.
Deltagerprisen var 750 kr fra fredag (for alle over 12 år); 650 kr for børn 2 til 12 år. Der var ingen særskilt pris for lørdag-morgen-deltagere. Deltagerantalllet på fællesturen 2006 var 84 på omkr. 50 motorcykler. Lørdagen startede fint med sol og skyer. Fra omkr. kl. 16 kom der en del regn. Søndag startede rigtig fin med sol og en temperatur omkr. 25 grader. En heftig tordenbyge om eftermiddagen slap man ikke for. Da deltagerne begyndte at køre hjem efter afslutningsfrokosten var der lidt spredte småbyger hist og her.

f06-2344Kommentarer til fællesturenf06-2370
I 2006 afvikledes kolonnekørslen stort set som i 2005, altså med al kørsel i mindre grupper med en frontkører forrest. f06-2382Gruppen fulgte de almindelige regler ved passage af kryds og andre steder, hvor der var vigepligt. Erfaringerne med denne kørselsform var også i 2006 stort set gode. Dog lykkedes det en af grupperne at blive splittet således at en del deltagere fortsatte af veje, der bestemt ikke var med i overvejelserne ved den oprindelige fastlæggelse af rute. De løsslupne blev dog indfanget igen så alle kunne nå frem til Pumpestationen nogenlunde samtidig.

2007 – Fængslende Bjergtur –

f07-232Turen var arrangeret af Maria og Flemming Wagner og Jens Dengsøe. Overnatning begge dage foregik på Bygholm Landbrugsskole uden for Horsens. Indkvarteringen på Bygholm var uden tvivl noget af det bedste vi har oplevet på fællesturene. Alle fik enten dobbelt eller enkeltværelser – de sidste med eget bad på værelset. Værelserne benyttes normalt til skolens kursister, men mange af disse var enten på sommerferie eller på høstarbejde på den fædrende gård på hjemegnen. Første pausested om lørdagen var på Ejer Bavnehøj hvor kaffevognen havde taget opstilling. Derefter den korte vej til Yding Skovhøj hvor der var arrangeret en off-road-afstikker for interesserede. Derefter videre til turens hovedattraktion: Det nu nedlagte Horsens Statsfængsel. Her var der i sidste øjeblik truffet aftale om en guidet rundvisning inden for murene. f07-247Frokosten var arrangeret i forbindelse med dette besøg og bestod af håndbårne sandwich-boller i god kvalitet. Sodavand kunne købes. Stærkt gumlende blev deltagerne ført rundt i de spartanske lokaler mens fængselsbetjenten ga’ et spændende indblik i tilværelsen for de indsatte og ansatte. f07-260Efter dette var der besøg i fængselsmuseet hvor den entusiastiske guide levende fortalte om fangernes arbejder i form af kunst og andet, herunder ikke mindst en del berømte flugtforsøg. f07-TN4_07Efter fængselsbesøget blev vi i Horsens og kørte den korte strækning ned til det lille Nimbusmuseet, som bestyres af “Danmarks Nimbus Touring”. Et interessant lille museum. Herefter ud af Horsens og tilbage til kaffe og kage på Bygholm hvor der også var rundvisning til både okse, svin og maskin. Interesserede kunne også få lov til at overvære malkningen. Aftensmiddagen var en 2 retters menu med kaffe bagefter. Hovedingrediencerne var kød fra okse og svin med halve bagte kartofler, skivede kartofler og grøntsagstilbehør. Desserten var med is, mokkafromage og flere typer kager. Under middagen var der mulighed for at købe lodder til det amerikanske lotteri. f07-269Gevinsterne var et veritabelt overflødighedshorn af spons-gaver – helt uden sidestykke i fællesturens historie. Flot arbejde af Maria og Flemming og et meget populært indslag lørdag aften med uddeling af den mange gevinster.
f07-278Søndagen bragte deltagerne via veje igennem smuk natur frem til en pause i ved østenden af Mossø. Her var der igen søgning ved kaffevognen trods strid blæst ind fra søen. Derefter videre nord om søerne og til en pause i Silkeborg. Videre til Himmelbjerget – det tredje af “bjergene” på fællesturen. Den sidste etape bragte os frem til Sattrup forsamlingshus hvor fællesturen slutte med biksemad og spejlæg efterfulgt af isdessert. f07-281Også her var der en konkurrence – nemlig i form af nogle relevante spørgsmål om forskellige ting deltagerne havde set eller passeret på turen.
Deltagerprisen var 1100 kr fra fredag. Der var ingen særskilt pris for lørdag-morgen-deltagere. Deltagerantallet på fællesturen 2007 var 86 på omkr. 50 motorcykler.
Om lørdagen var det mest overskyet og lejlighedsvis finregn. Solen brød først frem da deltagerne midt på eftermiddagen nåede tilbage til Bygholm. Søndag så deltagerne lidt mere til solen, men en byge på turen til Silkeborg slap man ikke for. Det blæste en del fra vest begge dage. Temperaturen lå omkr. 20°.
Kaffevognen blev bestyret af Østbirks Spejdere.
Fællestur 2007 blev støttet af følgende virkomheder: Jydsk MC Center, Horsens • Biltorvet.dk • ABUS Danmark, Østbirk • Knud Wexøe A/S, Holte • Skjern Bank, Ribe • Toftlund MC, Toftlund • ANGUS MC-IMPORT, Bolderslev • PS Motorcykler, Aabenraa • MC Touring Klub • Kristelig Fagbevægelse • MC Master Aps, Skanderborg • MC Importen, Gedved • Bille MC, Skanderborg • Dioder.dk, Bylderup-Bov • Grenaa Bilcenter A/S, Grenaa • Teamhem marketing v/ Rita og Bjarne, Skive.

f07-284Kommentarer til fællesturen

Ved afvikling af kolonnekørslen har der ved de forskellige fællesture forsøgt flere forskellige modeller. I 2006 foregik kolonnekørslen i mindre grupper med en frontkører forrest. Gruppen fulgte de alf07-TN4_11mindelige regler ved passage af kryds og andre steder, hvor der var vigepligt. I 2007 vendte den lange kolonne tilbage (som det blev gjort i 90’erne) dog med den væsentlige forandring, at hjælpekørerne nu ikke stoppede trafikken, men omvendt – det var kolonnen, der blev stoppet – eller delt. Så vidt vides blev kolonnen samlet på hele turen i 2007.

 2008 – Ringkøbing Fjord Rundt –

f08-020Turen var arrangeret af Svend Christensen og Jens Dengsøe. Overnatning begge dage var på Herning vandrehjem. Turen foregik fra fredag d. 22. aug. til søndag d. 24. aug. Vandrehjemmet, som er opført i 1993 og bygget sammen med et stort idrætscenter, har 4 stjerne af 5 mulige. Lørdag morgen startede man fra Herning Vandrehjen og kørte med kurs mod vest. Første stop var på Trehøje, hvor der er en flot udsigt over hedelandskabet. Derefter videre mod vest til Vedersø Kirke, hvor Kaj Munk var præst. Efter en både spændende og munter fortælling i kirken om Kai Munk og Vedersø satte man kursen mod syd til Nr. Lyngvig fyr, som blev besigtiget fra toppen. f08-064Herfra var der ikke langt til frokoststedet: Sandslottet – Familie Restaurant i Nr. Lyngvig. Herefter fortsatte turen i det vestjyske mod syd til Tipperne, der er et af Danmarks ældste naturreservater med et rigt fugleliv. Der var også en del fredede jagthytter i området. Det næste stop havde også noget med flyvning at gøre, nemlig et besøg på Danmarks Flymuseum i Stavning. Her blev flyene dog i hangaren, hvor en guide viste rundt. Efter Stavning blev der gjort holdt på heden og her blev alle deltagerne inviteret med til en speciel begivenhed, som egentlig tog sin begyndelse under middagen lørdag aften på fællesturen året før. Her var alle fællesturdeltagerne nemlig vidne til et meget romantisk og meget overraskende frieri – midt mellem hovedretten og desserten. Det vordene brudepar oplyste, at brylluppet ville blive kombineret med fællesturen 2008, hvilket altså kom til at foregå på heden omgivet af såvel turdeltagere som familie. f08-085Efter denne skelsættende begivenhed kunne kolonnen begive sig videre til Herning vandrehjem hvor fællesturdeltagerne var inviteret med til bryllupsfesten. Underholdningen var et par musikere, der overvejende spillede irsk folkemusik. Søndag startede med stor kunst. I Hernings yderkant findes det specielle kunstværk: ELIA af kunsterne Ingvar Cornhammer. Det er med sine 35 m højde også en af de større skulpturer, og det første stop om søndagen. Fra f08-189Herning kørtes mod Søby, hvor deltagerne besøgte Brunkulsmuseet, der skildrer arbejdsliv og dagligdag for de 4000 til 5000 mennesker, der var beskæftiget i brunkulslejrene. Guiden på stedet fortalte den spændende historie om de danske brunkul. Turens sidste punkt om søndagen var afslutningsfrokosten, som blev serveret på Vestermølle Kro ved Rørbæk Sø.
Deltagerprisen var 1150 kr fra fredag for alle deltagere. De nye regler vedr. min. højde for barn på bagsædet medførte, at der ikke kunne tilbydes en særlig børnerabat. Der var ingen særskilt pris for lørdag-morgen-deltagere. Deltagerantalllet på fællesturen 2008 var 65 på omkr. 40 motorcykler. Vejret var gennemgående fint med sol og skyer.

f08-250Kommentarer til fællesturen
Ved afvikling af kolonnekørslen har der ved de forskellige fællesture forsøgt flere forskellige modeller. I 2006 foregik kolonnekørslen i mindre grupper med en frontkører forrest. Gruppen fulgte de almindelige regler ved passage af kryds og andre steder, hvor der var vigepligt. I 2007 og 2008 vendte den lange kolonne tilbage (som det blev gjort i 90’erne) dog med den væsentlige forandring, at hjælpekørerne nu ikke stoppede trafikken, men omvendt – f08-282det var kolonnen, der blev stoppet – eller delt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 2009 – Hærvejen. 25 års jubilæumstur

f09-6233-721Turen var arrangeret af Svend Christensen og Jens Dengsøe. Denne tur var en 25 års jubilæumstur idet første tur blev kørt i 1985. Turen var mere eller mindre en kopi af den aller første tur og fulgte i videst mulig omfang Hærvejen fra Viborg til Dannevirke i Tyskland. Overnatning var på henholdsvis Viborg Vandrehjem og Haderslev Vandrehjem. f09-6233-723På Viborg vandrehjem var der et foredrag om Hærvejen. Turen var en helt igennem smuk tur med udsigt til alle typer af landskaber. Der var stop flere steder – bl.a. ved Kongeåen og Gudenåens udspring. Frokosten blev indtaget på Harresø Kro vest for Vejle. En del af strækningen var på grusvej, som dog for de fleste var rimelig farbare. f09-018Turen sluttede med spisning på Bed & Breakfast Dannevirke i Tyskland. Vejret var fint dansk sommervejr med godt 20 grader og sol meget af tiden. Fællesturen var d. 21., 22, og 23. august -09.

f09-012De to øverste billeder er fra selve fællesturen, mens de nederste to er fra årets første prøvetur d. 15. til d. 17. maj og foregik for en stor del i silende regn !.

Se også dette lille video-klip fra den første prøvetur (18Mb): MOVIE0024a


 

Det var så den sidste af i alt 25 MCTC fællesture. Herefter fortsatte en stor del af de, der i mange år har været med som hjælpere på turene, i privat regi. Der er således efterfølgende blevet arrangeret årlige ture for “de gamle” og disse ture har på mange måder forløbet lige som de tidligere ture, men selvfølgelig med langt færre deltagere og uden annoncering i Touring Nyt.

Top